Zupa krem z dyni i batatów / nowy początek

Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłam na nowo rozpocząć przygodę z blogowaniem, tym razem w nowej odsłonie. Będzie trochę o gotowaniu, trochę o quillingu, czasem może o innych rzeczach - zobaczymy, w którą stronę mnie poniesie :)

Na dobry początek - przepis na zupę krem z dyni i batatów - moje nowe odkrycie. 
Jako, że jestem fanką tradycyjnych ziemniaków w każdej postaci - do spróbowania słodkich ziemniaków przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Padło na odmianę pomarańczową, i powiem szczerze - jestem zachwycona! Konsystencja ziemniaka + nuta słodyczy - to coś dla mnie. Już same upieczone bataty przed dodaniem do zupy bardzo mi smakowały, na pewno jeszcze coś z nich przygotuję.
Warto wspomnieć, że zarówno słodkie ziemniaki, jak i dynia zawierają cenne składniki odżywcze - między innymi beta-karoten (przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki oraz dostarczający prowitaminę A dla naszego organizmu). Samo zdrowie! 

Składniki na bulion (można pominąć i użyć gotowego):
  • 1 udziec z kurczaka (można użyć dowolnej innej części)
  • 2 marchewki 
  • 2 pietruszki (korzeń) 
  • ząbek czosnku 
  • sól
Przygotowujemy bulion: zagotowujemy 2 litry wody, mięso wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20 minut. Następnie dodajemy ząbek czosnku oraz pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godziny. Odcedzamy mięso i warzywa (można je potem wykorzystać np. do pasztetu).

Składniki na zupę:
  • 1/2 dyni Hokkaido (ok.400g)
  • 2 średniej wielkości pomarańczowe bataty (ok.300g) 
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek 
  • przyprawy: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, pieprz
  • dodatki: jogurt naturalny, podprażone pestki dyni
  1. Dynię i bataty myjemy, kroimy na duże kawałki, razem ze skórką. Z dyni usuwamy miąższ i pestki (wyrzucamy, pestki z odmiany Hokkaido nie nadają się do suszenia). Nagrzewamy piekarnik do 180°C, układamy dynię i bataty na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy ok.30 minut. (warto przy okazji upiec sobie większą ilość dyni - i wykorzystać np. do babeczek)
  2. Z batatów zdejmujemy skórkę, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dynię również kroimy (wraz ze skórką - w Hokkaido jest miękka i jadalna, do tego nada zupie ładny pomarańczowy kolor. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki i razem podsmażamy ok 3 minut. 
  3. Warzywa z patelni dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 20minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy przyprawy, kosztujemy i ewentualnie dosalamy. Blendujemy przy pomocy blendera ręcznego. Krem wychodzi bardzo gęsty. 
  4. Zupę podajemy wraz z łyżką jogurtu i prażonymi pestkami dyni.

Zupa wychodzi bardzo gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca, sycąca. Idealna na chłodne, jesienne wieczory :)
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty