Zupa krem z dyni i batatów / nowy początek
Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłam na nowo rozpocząć przygodę z blogowaniem,
tym razem w nowej odsłonie. Będzie trochę o gotowaniu, trochę o quillingu,
czasem może o innych rzeczach - zobaczymy, w którą stronę mnie poniesie :)
Na dobry początek - przepis na zupę krem z dyni i batatów - moje nowe
odkrycie.
Jako, że jestem fanką tradycyjnych ziemniaków w każdej postaci - do spróbowania słodkich ziemniaków przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Padło na odmianę pomarańczową, i powiem szczerze - jestem zachwycona! Konsystencja ziemniaka + nuta słodyczy - to coś dla mnie. Już same upieczone bataty przed dodaniem do zupy bardzo mi smakowały, na pewno jeszcze coś z nich przygotuję.
Jako, że jestem fanką tradycyjnych ziemniaków w każdej postaci - do spróbowania słodkich ziemniaków przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Padło na odmianę pomarańczową, i powiem szczerze - jestem zachwycona! Konsystencja ziemniaka + nuta słodyczy - to coś dla mnie. Już same upieczone bataty przed dodaniem do zupy bardzo mi smakowały, na pewno jeszcze coś z nich przygotuję.
Warto wspomnieć, że zarówno słodkie ziemniaki, jak i
dynia zawierają cenne składniki odżywcze - między innymi beta-karoten
(przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki oraz dostarczający prowitaminę A
dla naszego organizmu). Samo zdrowie!
- 1 udziec z kurczaka (można użyć dowolnej innej części)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- ząbek czosnku
- sól
Przygotowujemy
bulion: zagotowujemy 2 litry wody, mięso wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok.20
minut. Następnie dodajemy ząbek czosnku oraz pokrojone w paski marchew i
pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godziny. Odcedzamy mięso i warzywa
(można je potem wykorzystać np. do pasztetu).
Składniki
na zupę:
- 1/2 dyni Hokkaido (ok.400g)
- 2 średniej wielkości pomarańczowe bataty (ok.300g)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, pieprz
- dodatki: jogurt naturalny, podprażone pestki dyni
- Dynię i bataty myjemy, kroimy na duże kawałki, razem ze skórką. Z dyni usuwamy miąższ i pestki (wyrzucamy, pestki z odmiany Hokkaido nie nadają się do suszenia). Nagrzewamy piekarnik do 180°C, układamy dynię i bataty na blaszce, skrapiamy oliwą i pieczemy ok.30 minut. (warto przy okazji upiec sobie większą ilość dyni - i wykorzystać np. do babeczek)
- Z batatów zdejmujemy skórkę, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dynię również kroimy (wraz ze skórką - w Hokkaido jest miękka i jadalna, do tego nada zupie ładny pomarańczowy kolor. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki i razem podsmażamy ok 3 minut.
- Warzywa z patelni dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 20minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy przyprawy, kosztujemy i ewentualnie dosalamy. Blendujemy przy pomocy blendera ręcznego. Krem wychodzi bardzo gęsty.
- Zupę podajemy wraz z łyżką jogurtu i prażonymi pestkami dyni.
Zupa
wychodzi bardzo gęsta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca, sycąca.
Idealna na chłodne, jesienne wieczory :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz