Fit batony bananowo-kokosowe
Styczeń minął, nawet nie wiem kiedy. Dopiero co witaliśmy Nowy Rok, pełni postanowień i chęci do pracy, a to
już prawie luty! Dla mnie był to dosyć intensywny miesiąc, co widać po blogu -
aż 3 tygodnie bez nowego posta. Postaram się w lutym nadrobić - zobaczymy, co z
tego wyjdzie ;)
Dzisiaj mam dla Was bardzo
ciekawy przepis na zdrowe batony kokosowe bez
dodatku cukru i innych słodzideł, a mimo to słodkie - bo wykorzystują naturalną słodycz owoców! Takie batony
idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, przekąska przy treningu lub w
czasie podróży. Przygotowuje się je bardzo szybko - składniki wystarczy
wymieszać i upiec. Zapraszam do wypróbowania!
Oryginalny
przepis zaczerpnęłam ze strony:
http://www.agamasmaka.pl/2017/01/zdrowe-batony-kokosowe-dla-aktywnych.html i
zmodyfikowałam do własnych potrzeb. W podanym poniżej przepisie można dowolnie podmienić składniki - zmienić
proporcje ziaren (lub zamienić na posiekane orzechy), daktyle i rodzynki
zamienić na inne suszone owoce (np. morele, figi), płatki ryżowe na inne płatki
(owsiane, jaglane) - dzięki temu można uzyskać inne wersje smakowe. Można się
pokusić też o dodanie posiekanej gorzkiej czekolady lub trochę kakao.
Eksperymentujcie i koniecznie podzielcie się w komentarzu swoimi wersjami! :)
Składniki:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka płatków ryżowych
-2 duże dojrzałe banany
-8-10 daktyli
-1 łyżka rodzynek
-1 łyżka sezamu
-1 łyżka słonecznika
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła
- Banany rozgniatamy widelcem (ja wspomogłam się blenderem). Daktyle i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki. Tłuszcz roztapiamy.
- Wszystkie składniki mieszamy do dokładnego połączenia składników.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i rozsmarowujemy na niej ciasto. Wygładzamy łyżką, tak, żeby uzyskać płaski kształt na całej powierzchni.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok.40 min.
- Batony kroimy po wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz