Muffiny z jagodami (bezglutenowe)
Na początek
pytanie do Was - jak nazywacie te małe
aromatyczne leśne owoce? U mnie w domu zawsze mówiło się na nie "borówki", w sezonie zawsze
organizowaliśmy co najmniej kilka wypraw do lasu na zbieranie tych wspaniałych
owoców, a najlepszym sezonowym daniem były oczywiście borówki z cukrem i
śmietaną. Natomiast wiem, że ogólnie przyjętym określeniem dla tych owoców są "jagody" (chyba każdy pamięta
utwór Marii Konopnickiej) - chociaż dla mnie jagody to grupa owoców takich jak
właśnie borówki, maliny, truskawki, jeżyny (swoją drogą, na te trzecie mówiło
się u mnie "drapaki" - zgadnijcie dlaczego:) ).
Nie wiem czy
wiecie, ale borówki mają mnóstwo cudownych właściwości, między innymi oddziałują
pozytywnie na wzrok - co przy mojej krótkowzroczności i pracy przy komputerze
jest naprawdę ważne.
Mniejsza o
nazewnictwo - sezon borówkowy/jagodowy w pełni, dlatego zamarzyło mi się upiec
coś z ich udziałem:) Padło na coś szybkiego, mało słodkiego, i oczywiście
bezglutenowego - i wyszły z tego muffiny!
Zapraszam do obejrzenia zdjęć i
wypróbowania przepisu.
Do
przygotowania tego wypieku możecie użyć zarówno borówek, jak i też malin,
jeżyn, a nawet porzeczek (jednak przy bardziej kwaśnych owocach warto by było
zwiększyć ilość cukru).
Muffiny
wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące
na zewnątrz. Istny raj dla podniebienia!
Muffiny z
jagodami
(12 sztuk)
Składniki
suche:
-250g mąki
(u mnie mieszanka mąk bezglutenowych: 130g mąki kukurydzianej, 80g mąki
jaglanej i 40g mąki ziemniaczanej)
-1/2
łyżeczki proszku do pieczenia +1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/2 opakowania cukru waniliowego
-60g cukru
Składniki mokre:
-2 jajka (rozmiar M)
-1/2 opakowania cukru waniliowego
-60g cukru
Składniki mokre:
-2 jajka (rozmiar M)
-1/3
szklanki oleju
-100g jogurtu naturalnego + 50 ml mleka (można użyć samego jogurtu w większej ilości)
-garść jagód, opłukanych i osuszonych (ja użyłam ok. 70g)
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
-100g jogurtu naturalnego + 50 ml mleka (można użyć samego jogurtu w większej ilości)
-garść jagód, opłukanych i osuszonych (ja użyłam ok. 70g)
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
2. Mąki
przesiać z proszkiem i sodą, dodać cukry, wymieszać.
3.Składniki
mokre (poza jagodami) wymieszać ze sobą. Wlać do składników suchych, dokładnie
wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Na koniec
delikatnie wmieszać jagody (zostawić kilka do ułożenia na wierzchu).
5. Wykładać
ciasto łyżką do przygotowanych wcześniej papilotek lub foremek silikonowych. Na
koniec udekorować pozostałym owocami (ja oprócz borówek użyłam też malin). Z
wierzchu można posypać odrobiną brązowego cukru.
6. Piec ok.
25-30 minut, aż muffinki dobrze się przyrumienią (można sprawdzić patyczkiem,
czy już się upiekły). Wyjąć z piekarnika.
Można zajadać jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Można zajadać jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz