Tarta na spodzie z kaszy jaglanej - ze szpinakiem i dodatkami

Witajcie po dosyć długiej przerwie :)
Ostatnio miałam trochę więcej czasu, i wróciłam do zabawy z gotowaniem. Moim najnowszym odkryciem okazała się być tarta na spodzie z kaszy jaglanej - nie spodziewałam się, że ten prosty w przygotowaniu i jednocześnie bardzo zdrowy zamiennik ciasta kruchego może być tak dobry! 
Wypróbujcie koniecznie, zwłaszcza, że teraz w sezonie mamy mnóstwo świeżych warzyw, które aż się proszą o wrzucenie na tartę! :) Tarta jest oczywiście bezglutenowa.
W ciągu ostatniego tygodnia zdążyłam już przygotować dwie wersje takiej szpinakowej tarty:
-ze szparagami i pomidorami,
-z cukinią i indykiem,
i każdą z nich mogę Wam szczerze polecić. W tym przepisie możecie dowolnie kombinować z dodatkami -  na myśl przychodzi mi jeszcze np. szpinak z serem feta lub kozim, szpinak z pieczarkami i boczkiem, kurczak z suszonymi pomidorami itd. Podzielcie się w komentarzu swoimi pomysłami :)


Składniki na spód:
-2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
-pół cebuli, 2 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-2 łyżki startego parmezanu
-2 małe jajka
-sól, pieprz
-masło do wysmarowania formy

Przygotowanie spodu:
1. Cebulkę drobno kroimy, czosnek rozdrabniamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę podsmażamy. 
2. Do podsmażonych warzyw wrzucamy suchą kaszę jaglaną, i prażymy przez kilka minut na złoty kolor. Zmniejszamy ogień, zalewamy wodą na wysokość ok. 1cm powyżej poziomu kaszy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Kosztujemy, czy kasza jest już ugotowana, ewentualnie dolewamy troszkę wody i powtarzamy czynność.  
3. Doprawiamy kaszę solą i pieprzem wedle uznania, zostawiamy do ostygnięcia.
4. Po ostygnięciu dodajemy ser i jajka, dokładnie mieszamy.
5. Nastawiamy piekarnik na 180stopni (termoobieg). Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto, również po bokach, tworząc wgłębienie na farsz. 
6. Podpiekamy ok. 15 minut, do uzyskania złotego koloru. W trakcie pieczenia przygotowujemy farsz.

Składniki na farsz:
-pół cebuli, 3 ząbki czosnku
-łyżka oleju lub oliwy
-5 kostek mrożonego szpinaku lub 3 garście świeżego (można użyć mniej lub więcej)
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-200 ml śmietanki 30% - można użyć innej
-3 łyżki startego parmezanu
-2 jajka
-dowolne dodatki: szparagi, cukinia, kurczak, pomidory, pieczarki, ser pleśniowy itp.

Przygotowanie farszu:  
1. Cebulkę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozdrobniony szpinak i ewentualnie inne dodatki wymagające podsmażenia (kurczak, cukinia, pieczarki itp.), smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po ostygnięciu dodajemy śmietankę, parmezan i jajka, dokładnie mieszamy.
3. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Jeśli chcemy wersję ze szparagami - układamy surowe na podpieczonym spodzie, i zalewamy farszem, ewentualnie główki wykładamy na wierzch. Pomidory oraz sery układamy na wierzchu.
4. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180stopni (termoobieg) - aż wierzch będzie dobrze ścięty i zarumieniony.

Poniżej możecie obejrzeć zdjęcia tarty w obydwu wersjach. Wersja ze szparagami i pomidorami:








Wersja z cukinią i indykiem:









Smacznego!


























Komentarze

Popularne posty