Lekkie ciasto à la Bounty
Witam wszystkich!
Ostatnimi czasy bardzo ciężko
jest mi się zmobilizować do gotowania/pieczenia/tudzież innych kuchennych
aktywności - a to wszystko przez to, że większość czasu spędzam poza mieszkaniem, a kiedy
już wrócę (zazwyczaj jest to dosyć późno), to mam kolejną masę rzeczy do nadrobienia.
Przez to wszystko trochę zaniedbałam blog - ale coś za coś, może kiedyś zwolnię
tempo i będę mieć więcej czasu;)
Niemniej jednak czasem przychodzi taki moment, kiedy zdarzy mi się coś upiec lub ugotować. I
zazwyczaj jest to coś nowego, co zainspirowało mnie w międzyczasie (tak, mimo
że mam mało czasu na gotowanie, w wolnych chwilach przeglądam różne stronki i
blogi kulinarne w poszukiwaniu inspiracji :)). Dzisiaj pokażę Wam przepis na
bardzo szybkie, lekkie, bezglutenowe ciasto à la Bounty - dla wielbicieli kokosowego
batonika, ale nie tylko - bo z pewnością posmakuje wszystkim, którzy lubią smak
kokosa!
Składniki:
Spód
+ posypka:
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka płatków jaglanych
-1 łyżka sezamu
-2 łyżki kakao
-1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
-szczypta soli
-1/2 szklanki oleju kokosowego
-3 żółtka (użyłam jajek rozmiar M)
-*opcjonalnie na posypkę: 2-3 kostki gorzkiej czekolady
Lekka
masa kokosowa:
-3 białka
-szczypta soli
-1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
-400g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-120g wiórków kokosowych
1. Przygotowanie spodu: Suche składniki
mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i roztopiony olej kokosowy,
mieszamy aż do dokładnego połączenia składników.
2. Przygotowanie masy kokosowej: Białka
ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier/ksylitol i ubijamy
aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek i jogurt, i dokładnie
mieszamy (ja to zrobiłam przy pomocy trzepaczki). Na koniec dodajemy wiórki i
jeszcze raz dokładnie mieszamy.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (w przypadku babeczek - przygotowujemy papilotki), na spód dajemy 2/3 ciasta, rozprowadzamy
dokładnie i ugniatamy łyżką. Następnie wykładamy masę kokosową, wygładzamy wierzch łyżką. Na koniec
wykładamy na wierzch pozostałe ciasto - w formie "kruszonki". Opcjonalnie, można
posypać posiekaną czekoladą, lub gdy mamy do czynienia z babeczkami - wcisnąć w
środek każdej po kawałku czekolady.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C
(góra-dół) przez ok. 30-40 min (krótszy czas dla babeczek, dłuższy dla większej
formy).
5. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego!
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, super jest :D
OdpowiedzUsuńSuper, że wyszło - a robiłaś w formie ciasta czy babeczek? :)
UsuńRobiłam placek, nie mam cierpliwości do babeczek :P
Usuń