Pizza na kalafiorowym spodzie


Jako że ostatnio nie publikuję tu prawie nic, to w ramach nadrabiania będzie drugi post pod rząd - tym razem, dla odmiany, coś na słono,  lecz niezmiennie, pieczone w piekarniku - wychodzi na to, że to moja ulubiona forma przygotowywania potraw. Chyba nie wyobrażam już sobie kuchni bez piekarnika:)
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na zjedzenie pizzy - ale jak wiadomo, na diecie bezglutenowej nie jest to taka prosta sprawa. Można przygotować ciasto do pizzy na bazie mąk bezglutenowych, ale można zrobić też coś prostszego i zdrowszego - na przykład spód z kalafiora! Taką pizzę można jeść niemalże bez wyrzutów sumienia :) Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Poniższy przepis można modyfikować - płatki gryczane zastąpić dowolnymi innymi, lub mąką (np. gryczaną lub kukurydzianą). Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję! To samo tyczy się dodatków - obowiązuje tu ta sama zasada co przy tradycyjnej pizzy ;)



Składniki:
Spód:
-1 kalafior
-2 jajka
-3 łyżki płatków gryczanych (można zastąpić innymi płatkami, lub mąką)
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma, papryka (wedle uznania)

Przykładowe dodatki:
-sos pomidorowy
-ser żółty/ pleśniowy
-pomidorki koktajlowe
-boczek wędzony
-oliwki
-listki bazylii
-rukola

1. Surowy kalafior ścieramy drobno na tarce lub miksujemy w blenderze.
2. Dodajemy jajka, płatki i przyprawy, dokładnie mieszamy.
3. Blaszkę, na której będziemy piec pizzę, wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem (oliwą lub olejem).
4. Kalafiorową masę rozsmarowujemy cienko na naszym papierze, wygładzamy łyżką (im cieńszą warstwę rozsmarujemy, tym bardziej chrupiący spód uzyskamy).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok.30-35  min, aż spód lekko się zarumieni.
6. Wyciągamy spód z piekarnika, smarujemy cienko sosem pomidorowym, posypujemy startym lub pokruszonym serem i wykładamy pozostałe dodatki (ja wyłożyłam wszystkie oprócz rukoli). Można dodatkowo posypać jeszcze przyprawami. Pieczemy kolejne 15 minut.
7. Po wyjęciu wykładamy świeżą rukolę. Smacznego!










Komentarze

Popularne posty