Pizza na kalafiorowym spodzie
Jako że ostatnio nie publikuję
tu prawie nic, to w ramach nadrabiania będzie drugi post pod rząd - tym razem,
dla odmiany, coś na słono, lecz
niezmiennie, pieczone w piekarniku - wychodzi na to, że to moja ulubiona forma
przygotowywania potraw. Chyba nie wyobrażam już sobie kuchni bez piekarnika:)
Od czasu do czasu nachodzi mnie
ochota na zjedzenie pizzy - ale jak wiadomo, na diecie bezglutenowej nie jest
to taka prosta sprawa. Można przygotować ciasto do pizzy na bazie mąk bezglutenowych,
ale można zrobić też coś prostszego i zdrowszego - na przykład spód z
kalafiora! Taką pizzę można jeść niemalże bez wyrzutów sumienia :) Zapraszam do
wypróbowania przepisu!
Poniższy przepis można
modyfikować - płatki gryczane zastąpić dowolnymi innymi, lub mąką (np. gryczaną
lub kukurydzianą). Każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję! To samo tyczy się
dodatków - obowiązuje tu ta sama zasada co przy tradycyjnej pizzy ;)
Składniki:
Spód:
-1 kalafior
-2 jajka
-3 łyżki płatków gryczanych (można zastąpić innymi płatkami,
lub mąką)
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma, papryka (wedle
uznania)
Przykładowe
dodatki:
-sos pomidorowy
-ser żółty/ pleśniowy
-pomidorki koktajlowe
-boczek wędzony
-oliwki
-listki bazylii
-rukola
1. Surowy kalafior ścieramy drobno na tarce
lub miksujemy w blenderze.
2. Dodajemy jajka, płatki i przyprawy,
dokładnie mieszamy.
3. Blaszkę, na której będziemy piec pizzę,
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem (oliwą lub olejem).
4. Kalafiorową masę rozsmarowujemy cienko
na naszym papierze, wygładzamy łyżką (im cieńszą warstwę rozsmarujemy, tym
bardziej chrupiący spód uzyskamy).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok.30-35 min, aż spód lekko się zarumieni.
6. Wyciągamy spód z piekarnika, smarujemy
cienko sosem pomidorowym, posypujemy startym lub pokruszonym serem i wykładamy pozostałe
dodatki (ja wyłożyłam wszystkie oprócz rukoli). Można dodatkowo posypać jeszcze
przyprawami. Pieczemy kolejne 15 minut.
7. Po wyjęciu wykładamy świeżą rukolę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz