Babeczki lub ciasto czekoladowe z fasoli - szybkie, zdrowe, bezglutenowe

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na super szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z użyciem czerwonej fasoli. Składniki są niewyszukane i niedrogie, a użyta w cieście fasola bogata w białko - powstaje całkiem zdrowy deser, na który możemy sobie pozwolić nawet będąc na diecie :) 

Ciasto przygotowywałam już zarówno w wersji klasycznej, jak i w silikonowych foremkach na babeczki, i za każdym razem spisuje się znakomicie. Jest wilgotne, mocno czekoladowe - idealne do porannej kawy! 


Uwielbiam desery, w których można przemycić w niewyczuwalny sposób warzywne składniki - cukinię, buraczki, marchewkę, czy tak jak w dzisiejszym - czerwoną fasolkę. A jeśli do tego nie zawierają niezdrowego cukru i tłuszczu -  można je jeść bez wyrzutów sumienia!
Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota wykonania - wszystkie składniki wystarczy zblendować, umieścić w foremce i upiec - opcja w sam raz dla niezapowiedzianych gości :)

Składniki (12 foremek na muffiny lub keksówka 10x30cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 banan (dojrzały)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem, lub pominąć, jeśli wystarczy nam słodycz z banana)
  • 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (można zastąpić aromatem/ziarenkami wanilii lub nie dodawać)
  • 1 łyżka oleju (można pominąć, jeśli używamy papieru do pieczenia lub silikonowych foremek)
  • opcjonalnie: owoce (mogą to być np. śliwki, gruszki, wiśnie, maliny, żurawina), wiórki kokosowe do posypania

  1. Fasolę odsączyć na sicie i opłukać, osuszyć.
  2. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. (uwaga: jeśli robicie ciasto po raz pierwszy, i chcecie wiedzieć, czy będzie ono dla Was wystarczająco słodkie - zblendujcie najpierw wszystkie składniki za wyjątkiem jajek, sody i mąki, i skosztujcie masy:) jak już odpowiednio dosłodzicie, dodajcie resztę i zmiksujcie drugi raz)
  3. Masę przełożyć (jest dosyć rzadka) do silikonowych foremek na muffinki lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie wyłożyć na wierzch pokrojone owoce (żurawinę lepiej „zatopić”) i posypać wiórkami kokosowymi.
  4. Piec w 180°C przez ok. 35-40 minut (grzanie góra-dół) - sprawdzić patyczkiem zanim wyłączymy piekarnik. Jeśli pieczemy ciasto w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia - po upieczeniu najlepiej wyjąć je z foremki i zostawić na kratce przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. W przypadku babeczek - wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia.


Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe, a fasola jest niewyczuwalna. Idealnie smakuje polane sosem malinowym, z dodatkiem bitej śmietany lub gęstego jogurtu. Smacznego!

 
A tak wyglądało moje pierwsze wykonanie ciasta wg powyższego przepisu :) 




Komentarze

Popularne posty