Muffiny gryczano-ryżowe z jabłkami
Święta minęły, przed nami jeszcze Sylwester, a potem Nowy Rok, a wraz z nim mnóstwo noworocznych postanowień. Zaplanowaliście już swoje? Czy może w tym roku postanawiacie nic nie postanawiać? ;)
Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na bezglutenowe muffiny. Mocno jabłkowe, z nutą cynamonu, szybkie w wykonaniu - jest to mój przepis na "czarną godzinę", gdy mam ochotę na coś słodkiego, a z owoców pozostały mi tylko jabłka. Smakują wybornie i mają niewiele cukru, dzięki czemu można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia:)
Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na bezglutenowe muffiny. Mocno jabłkowe, z nutą cynamonu, szybkie w wykonaniu - jest to mój przepis na "czarną godzinę", gdy mam ochotę na coś słodkiego, a z owoców pozostały mi tylko jabłka. Smakują wybornie i mają niewiele cukru, dzięki czemu można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia:)
Ten przepis to też jeden z moich sposobów na wykorzystanie jabłek , których niestety nie mogę jeść w postaci surowej (wywołują u mnie alergię). Zawsze staram się ich wkroić jak najwięcej, tak, że wychodzi więcej jabłek, niż ciasta - i takie smakują najlepiej. Do tego przy takich proporcjach charakterystyczny smak mąki gryczanej jest praktycznie niewyczuwalny. Wypróbujcie koniecznie! :)
Składniki (12 babeczek):
Suche:
-1/2 szkl mąki gryczanej*
-1/2 szkl. mąki ryżowej*
-łyżka mąki ziemniaczanej*
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 -3 łyżki cukru (lub innego słodzika)
-1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
*jeśli nie przeszkadza Wam gluten, możecie wymienione wyżej mąki zastąpić mąką pszenną
-2 -3 łyżki cukru (lub innego słodzika)
-1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
*jeśli nie przeszkadza Wam gluten, możecie wymienione wyżej mąki zastąpić mąką pszenną
Mokre:
-2 jajka (M)
-1/3 szklanki oleju
-1/3 szklanki mleka
-2 jajka (M)
-1/3 szklanki oleju
-1/3 szklanki mleka
Oraz:
-1-2 jabłka (obrane, pokrojone w drobną kostkę)
-opcjonalnie: garść rodzynek
- Mąki z proszkiem przesiać, wymieszać z pozostałymi składnikami suchymi.
- Składniki mokre wymieszać w osobnym naczyniu.
- Połączyć składniki suche i mokre za pomocą łyżki. Dodać jabłka i rodzynki, wymieszać do dokładnego obtoczenia jabłek w masie.
- Masę rozłożyć do foremek/papilotek za pomocą łyżki. (uwaga - jeśli obawiacie się, że ciasto będzie przylegać do papilotek - wysmarujcie papilotki olejem za pomocą pędzelka przed nałożeniem masy.)
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) ok.30 minut.
Takie muffiny idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, czy też na niezapowiedzianą wizytę gości - przygotowuje się je bardzo szybko:)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz