Sernik z ziemniakami i słonecznikową kruszonką
Ostatnio jestem strasznie zabiegana, i odbiło się to na blogu - to już prawie 2 tygodnie, odkąd nic nie pisałam! Ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie.
Sernik to od zawsze jedno z moich ulubionych ciast. Tym
razem proponuję przepis nie do końca dietetyczny, ale też nie jakoś mocno
kaloryczny - ale w końcu idą święta, można sobie pozwolić na małe grzeszki :). Oczywiście bezglutenowy - taki jak powinien być każdy sernik - nie rozumiem, dlaczego niektórzy doprawiają
serniki mąką pszenną - chyba tylko po to, żebym nie mogła się poczęstować ;)
Muszę przyznać, że to było moje pierwsze podejście do sernika z użyciem ziemniaków, i bardzo mi się ta wersja spodobała - sernik wyszedł dokładnie taki, jaki sobie wymarzyłam - zwarty i wilgotny. Ponadto sernik w wersji z ziemniakami jest tańszy od tego tradycyjnego :)
A do tego jeszcze ze słonecznikową kruszonką... I nie musicie się już martwić, że wierzch sernika popęka!
Masa serowa:
-450g
sera białego (użyłam chudego w kostkach)
-2 średniej wielkości ziemniaki
-60 g
cukru (można zastąpić innym słodzikiem) -2 średniej wielkości ziemniaki
-1 opakowanie cukru waniliowego (można zastąpić aromatem)
-3 jajka (rozmiar M)
-80g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-opcjonalnie: rodzynki
Słonecznikowa kruszonka:
-0,5
szklanki słonecznika
-1
łyżka cukru -1 łyżka masła
- Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić.
- Masło roztopić w rondelku, zostawić do ostudzenia.
- Ser biały zmielić w misie blendera (lub maszynką, jeśli posiadamy), to samo zrobić z ziemniakami. Połączyć.
- Rozdzielić białka i żółtka. Z białek ubić pianę.
- W misce utrzeć żółtka z cukrami, następnie dodać ser z ziemniakami i dokładnie wymieszać. Wlać ostudzone masło i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.
- Rodzynki obtoczyć w mące ziemniaczanej i dodać do masy, delikatnie zamieszać. Jeśli nie używamy rodzynek, dodać samą mąkę.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem, wlać masę i wyrównać.
- Przygotować kruszonkę: w rondelku lub na patelni roztopić masło z cukrem, następnie wsypać słonecznik i chwilę podprażyć na lekko złoty kolor. Ostudzić i rozprowadzić równomiernie na wierzchu sernika.
- Nagrzać piekarnik do 170°C (góra-dół). Piec sernik przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze ok. 40minut. (na czas pieczenia warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą)
- Pozostawić w piekarniku do wystudzenia - na początku w zamkniętym, po ok. 30 min. uchylić drzwiczki, po kolejnych 30 minutach wyjąć na blat. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz