Babeczki lub ciasto czekoladowe z fasoli - szybkie, zdrowe, bezglutenowe
Dzisiaj
podzielę się z Wami przepisem na super szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto
czekoladowe z użyciem czerwonej fasoli. Składniki są niewyszukane i niedrogie,
a użyta w cieście fasola bogata w białko - powstaje całkiem zdrowy deser, na
który możemy sobie pozwolić nawet będąc na diecie :)
Ciasto
przygotowywałam już zarówno w wersji klasycznej, jak i w silikonowych foremkach
na babeczki, i za każdym razem spisuje się znakomicie. Jest wilgotne, mocno czekoladowe - idealne
do porannej kawy!
Uwielbiam desery, w których można przemycić w niewyczuwalny sposób warzywne składniki - cukinię, buraczki, marchewkę, czy tak jak w dzisiejszym - czerwoną fasolkę. A jeśli do tego nie zawierają niezdrowego cukru i tłuszczu - można je jeść bez wyrzutów sumienia!
Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota wykonania - wszystkie składniki wystarczy zblendować, umieścić w foremce i upiec - opcja w sam raz dla niezapowiedzianych gości :)
Składniki (12 foremek na muffiny lub keksówka 10x30cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 banan (dojrzały)
- 1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem, lub pominąć, jeśli wystarczy nam słodycz z banana)
- 1 łyżka mąki (użyłam ryżowej)
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego (można zastąpić aromatem/ziarenkami wanilii lub nie dodawać)
- 1 łyżka oleju (można pominąć, jeśli używamy papieru do pieczenia lub silikonowych foremek)
- opcjonalnie: owoce (mogą to być np. śliwki, gruszki, wiśnie, maliny, żurawina), wiórki kokosowe do posypania
- Fasolę odsączyć na sicie i opłukać, osuszyć.
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować. (uwaga: jeśli robicie ciasto po raz pierwszy, i chcecie wiedzieć, czy będzie ono dla Was wystarczająco słodkie - zblendujcie najpierw wszystkie składniki za wyjątkiem jajek, sody i mąki, i skosztujcie masy:) jak już odpowiednio dosłodzicie, dodajcie resztę i zmiksujcie drugi raz)
- Masę przełożyć (jest dosyć rzadka) do silikonowych foremek na muffinki lub do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie wyłożyć na wierzch pokrojone owoce (żurawinę lepiej „zatopić”) i posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w 180°C przez ok. 35-40 minut (grzanie góra-dół) - sprawdzić patyczkiem zanim wyłączymy piekarnik. Jeśli pieczemy ciasto w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia - po upieczeniu najlepiej wyjąć je z foremki i zostawić na kratce przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. W przypadku babeczek - wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto
wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe, a
fasola jest niewyczuwalna. Idealnie smakuje polane sosem malinowym, z
dodatkiem bitej śmietany lub gęstego jogurtu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz