Placuszki cukiniowe z kurczakiem
Bywają takie dni, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu na następny
dzień, a nie mam też ochoty na makaron czy ryż. Wtedy najszybszym rozwiązaniem
są dla mnie wszelkiej maści placuszki - z wykorzystaniem warzyw, które akurat
zalegają w mojej kuchni. Takie placuszki znakomicie sprawdzają się jako
pojedyncze danie, które na drugi dzień smakuje równie dobrze jak na świeżo, i
które można jeść samodzielnie lub w towarzystwie sosu czy jogurtu.
Dzisiaj
pokażę Wam łatwe w przygotowaniu i pożywne placuszki z wykorzystaniem jednego z
moich ulubionych warzyw - cukinii, oraz jednej z najzdrowszych przypraw świata
- kurkumy.
Czy
wiecie, że regularne spożywanie kurkumy chroni nasz organizm przed działaniem
wolnych rodników? Przyprawa ta jest bardzo znana z jej właściwości
antyrakowych, a także działa jak naturalny antybiotyk - przeciwbakteryjnie,
przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Warto włączyć ją do naszego codziennego menu!
Do dzisiejszych placuszków dodałam jej dosyć sporo - jeśli Wam to nie
odpowiada, możecie trochę zmniejszyć ilość, placuszki wyjdą (ale polecam jednak
zostawić, dla zdrowia!:))
Składniki (na 12 placuszków)
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jajko (M)
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
- przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki kurkumy, kilka listków świeżej bazylii, łyżeczka ziół prowansalskich, odrobinę ostrej papryki i pieprzu
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę również drobno kroimy, cukinię ścieramy na tarce (razem ze skórką).
- Wszystkie składniki oraz przyprawy umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Patelnię rozgrzewamy, nakładamy ok. 0,5-1 łyżkę oleju i rozprowadzamy na patelni (Uwagi dotyczące smażenia dla tych co jeszcze nie wiedzą: 1. Jeśli mamy dobrą patelnię, te placuszki nie potrzebują wiele tłuszczu - im mniej tym zdrowiej; 2. Bardzo istotna kwestia - najpierw rozgrzewamy patelnię, potem wlewamy tłuszcz, który momentalnie się nagrzewa i już po chwili możemy wykładać placuszki; 3 Pamiętajcie - duży płomień tylko służy do rozgrzania patelni i tłuszczu, po wyłożeniu masy od razu go zmniejszamy)
- Na rozgrzany olej nakładamy równomiernie po dużej łyżce masy i spłaszczamy na kształt placków (powinno wyjść jednocześnie po 4 szt. na średniej wielkości patelni).
- Smażymy kolejne porcje placków z każdej strony po ok. 2-3 minuty na średnim ogniu na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz