Pasztet z bulionowych warzyw z kaszą jaglaną i soczewicą (bezglutenowy)
Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę krem z dyni, do której przygotowania potrzebny był wywar z warzyw. Dzisiaj pokażę Wam, co robię z warzywami (opcjonalnie mięsem), które zostają po gotowaniu bulionu.
Otóż takie warzywa i mięso można po prostu zmiksować (np. z ugotowaną kaszą jaglaną), dodać przyprawy, świeże zioła, opcjonalnie sos sojowy/majonez/domowej roboty ketchup i powstanie z tego pasta kanapkowa.
Można też, tak jak ja tym razem, upiec pasztet. Pasztet ma lekko pomidorowy smak - więc jeśli tak jak ja jesteście fanami pasztetu pomidorowego, ten przepis jest dla Was. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników, blendera/malaksera, formy keksówki i piekarnika.
Otóż takie warzywa i mięso można po prostu zmiksować (np. z ugotowaną kaszą jaglaną), dodać przyprawy, świeże zioła, opcjonalnie sos sojowy/majonez/domowej roboty ketchup i powstanie z tego pasta kanapkowa.
Można też, tak jak ja tym razem, upiec pasztet. Pasztet ma lekko pomidorowy smak - więc jeśli tak jak ja jesteście fanami pasztetu pomidorowego, ten przepis jest dla Was. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników, blendera/malaksera, formy keksówki i piekarnika.
Podane poniżej składniki można śmiało modyfikować w zależności od posiadanych zasobów, w przepisie pokazuję to co ja wykorzystałam.
Składniki (forma keksówka):
- ugotowane warzywa/mięso z bulionu (u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki i mięso obrane z 1 udźca kurczaka) - z powodzeniem można użyć innych proporcji warzyw
- 100g kaszy jaglanej
- 200g soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- pół szklanki słonecznika
- łyżka sezamu (można pominąć)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5-6 łyżek domowego ketchupu z cukinią i papryką (można zastąpić koncentratem pomidorowym i zwiększoną ilością przypraw, w tym papryki w proszku; mój ketchup jest bardzo aromatyczny, dlatego jeśli nie mamy takiego składnika, warto do pasztetu dodać też trochę sosu sojowego)
- przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka i ostra (mogą być też inne, w zależności od upodobań - masę pasztetową można kosztować w trakcie przygotowania)
- opcjonalnie - kilka suszonych śliwek, pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
- Ugotować kasze jaglaną (pamiętając o jej wcześniejszym sparzeniu, żeby pozbyć się goryczki) oraz soczewicę (można w jednym garnku).
- Słonecznik oraz sezam lekko uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem i odsączyć.
- Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju.
- Warzywa z bulionu, kaszę, soczewicę, ziarna, cebulę i olej umieścić w dużym naczyniu i dokładnie zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Następnie dodać ketchup i przyprawy i dokładnie wymieszać. Skosztować i doprawić wg upodobań.
- Nastawić piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 masy pasztetowej. Następnie w środku ułożyć w rzędzie suszone śliwki, i przykryć pozostałą masą. Wyrównać łyżką, po wierzchu posypać pestkami dyni. Piec ok.1 godziny (lub dłużej, trzeba sprawdzać, kiedy skórka odpowiednio się zarumieni).
- Pasztet po upieczeniu wciąż pozostaje miękki, dlatego kroimy go dopiero po wystudzeniu i schłodzeniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Taki pasztet to bardzo zdrowy dodatek do kanapek. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz