Pasztet z bulionowych warzyw z kaszą jaglaną i soczewicą (bezglutenowy)

Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę krem z dyni, do której przygotowania potrzebny był wywar z warzyw. Dzisiaj pokażę Wam, co robię z warzywami (opcjonalnie mięsem), które zostają po gotowaniu bulionu
Otóż takie warzywa i mięso można po prostu zmiksować (np. z ugotowaną kaszą jagla), dodać przyprawy, świeże zioła, opcjonalnie sos sojowy/majonez/domowej roboty ketchup i powstanie z tego pasta kanapkowa
Można też, tak jak ja tym razem, upiec pasztet. Pasztet ma lekko pomidorowy smak - więc jeśli tak jak ja jesteście fanami pasztetu pomidorowego, ten przepis jest dla Was. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników, blendera/malaksera, formy keksówki i piekarnika.



Podane poniżej składniki można śmiało modyfikować w zależności od posiadanych zasobów, w przepisie pokazuję to co ja wykorzystałam.

Składniki (forma keksówka):
  • ugotowane warzywa/mięso z bulionu (u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki i mięso obrane z 1 udźca kurczaka) - z powodzeniem można użyć innych proporcji warzyw
  • 100g kaszy jaglanej
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • pół szklanki słonecznika
  • łyżka sezamu (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5-6 łyżek domowego ketchupu z cukinią i papryką (można zastąpić koncentratem pomidorowym i zwiększoną ilością przypraw, w tym papryki w proszku; mój ketchup jest bardzo aromatyczny, dlatego jeśli nie mamy takiego składnika, warto do pasztetu dodać też trochę sosu sojowego)
  • przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka i ostra  (mogą być też inne, w zależności od upodobań - masę pasztetową można kosztować w trakcie przygotowania)
  • opcjonalnie - kilka suszonych śliwek, pestki dyni do posypania


Przygotowanie:
  1. Ugotować kasze jaglaną (pamiętając o jej wcześniejszym sparzeniu, żeby pozbyć się goryczki) oraz soczewicę (można w jednym garnku).
  2. Słonecznik oraz sezam lekko uprażyć na suchej patelni, następnie przelać wrzątkiem i odsączyć.
  3. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju.
  4. Warzywa z bulionu, kaszę, soczewicę, ziarna, cebulę i olej umieścić w dużym naczyniu i dokładnie zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Następnie dodać ketchup i przyprawy i dokładnie wymieszać. Skosztować i doprawić wg upodobań.
  5. Nastawić piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 masy pasztetowej. Następnie w środku ułożyć w rzędzie suszone śliwki, i przykryć pozostałą masą. Wyrównać łyżką, po wierzchu posypać pestkami dyni. Piec ok.1 godziny (lub dłużej, trzeba sprawdzać, kiedy skórka odpowiednio się zarumieni).
  6. Pasztet po upieczeniu wciąż pozostaje miękki, dlatego kroimy go dopiero po wystudzeniu i schłodzeniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień.








Taki pasztet to bardzo zdrowy dodatek do kanapek. Smacznego!



Komentarze

Popularne posty